Khamis, 20 Januari 2011

Resepi Blueberry cheesekek

Bismillahirrohmannirrohim....

Siapa kata saya tak pandai membaked? huh... 
Tapi. saya memang gagal kawal nafsu kalau saya betul2 dah jatuh hati pada sesuatu. kali ini ciskek pulak. Bersemangat betul cari bahan2 nak buat kek omputih ni. 
ni betul2 ikut resepi dari mana tah. lupa.

Sebab kelam-kabut &huru hara. beli cream cheese kat kedai kek mahal 0.60sen. darabkan dua. Dah rugi rm1.20. yelah mana tau yang pasaraya pun ade jual cream cheese kan. ingatkan kedai jual bahan2 kek jek. lepas survey kat pasaraya lagi murah. kena sumpah seranah kedai kek tu.
taknak datang lagi!


tadaa...
hasilnya sungguh menghiurkan...
yelah tu..



·                                 BASE:
·                                 110g Butter - cairkan
·                                 200g Biskut digestive - klu xde, apa2 biskut pun boleh
·                                 50g Almond flakes - toast

·                                 FILLING:
·                                 500g / 2 buku Cream cheese
·                                 30g Butter
·                                 120g Gula Kastor
·                                 1 lemon - grate kulit & perah jus (wangi)
·                                 30g Tepung jagung - ayak
·                                 200-300ml whipping cream (tak letak pun, ganti susu je)
·                                 4 biji Telur - pukul sedikit
·                                 150g Blueberry pie filling

·                                 TOPPING:
·                                 gula
·                                 30ml Air
·                                 150g Blueberry pie filling

Cara-cara

1.                              Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.
2.                              Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan jus lemon & tepung jagung. 
                  Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
3.                              Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
4.                              Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam. 
5.                              Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
6.                              Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry.  Sapukan ke atas cheesecake &sejukkan sebentar.




siapa kata, orang yang tak pernah membaked. tak tahu buat ciskek..
semua cukup, tapi kurang manis sikit.... 


silalah mencuba..

2 ulasan:

MyRule berkata...

kedai kek kat mana yang mahal dari pasaraya tu..

mommyAmberena berkata...

kat tmpat 'jatuh lagi di kenang' kg halaman sendiri, Bukit gambir.ingtkan kedai cmtu harga lagi murah... TAPI sebaliknya.
Dah belajar 1 perkara, lain kali rajinkan diri g survey sume kedai. hehehe